Yaşlılık Maaşı Nedir? Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

yaşlılık maaşı nedir sorgulama i̇şlemi nasıl yapılır
Yaşlılık Maaşı Nedir Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır

Yaşlılık Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır? Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından gelirsiz, kimsesiz ve yardıma muhtaç yaşlılara bağlanan 65 yaş aylığı (diğer adıyla yaşlılık maaşı), çalışamayacak durumda ki yaşlı kişilerin ihtiyaçlarını kendileri karşılamalarına imkan tanıyor.

Sosyal güvencesi olmayan gelirsiz ve yoksul kişilerin başvurabileceği yaşlılık maaşı, “2022 sayılı 65 yaşını doldurmuş muhtaç ve kimsesiz Türk vatandaşlarına aylık bağlanması hakkında kanun” çerçevesinde veriliyor. 65 yaşını dolduran, kimsesiz ve herhangi bir geliri olmayan tüm T.C. vatandaşları 65 yaş maaşı için başvuruda bulunabilir. Ancak sadece belirtilen şartları taşıyanlara veriliyor.

Bizlerde merak edile yaşlılık maaşı nedir? Yaşlılık maaşı başvurusu nasıl yapılır? gibi soruların cevaplarını vermeye çalışacağız.

Yaşlılık Maaşı Nedir?

İhtiyaç sahibi ve kimsesiz 65 yaş üstü kişilere Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından bağlanan maaşa yaşlılık maaşı deniyor. Yaşlılık maaşı bağlanan kişiler bu yardımla barınma, gıda ve yakacak gibi en temel ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Bu maaştan işsiz, geliri olmayan ve 65 yaş üstü T.C. vatandaşları yararlanabiliyor.

Yaşlılık maaşı almak için başvuruda bulunup başvurusu kabul edilenler aynı zamanda sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarından erzak ve gıda yardımı, barınma desteği, enerji desteği gibi yardımlar da alaniliyorlar.

Yaşlılık Maaşı Başvurusu Yaparken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Yaşlılık maaşına başvurmak istiyorsanız bunun için yapmanız gereken ikametgahınızın bulunduğu yerde ki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek bizzat başvuruda bulunmak.

65 yaş maaş başvuruları şuan için e-devlet platformu üzerinden yapılamıyor. Ancak ALO 183 veya ALO 144 sosyal destek hatlarını arayarak da gerekli bilgileri alabilirsiniz.

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarında 65 yaş maaşının yanı sıra erzak ve gıda, giysi, elektrik ve kömür gibi desteklere de başvuruda bulunabilirsiniz.

Yaşlılık Maaşı Başvuru Şartları Nelerdir?

Yaşlılık maaşı başvuru şartları;

  • TC vatandaşı olmak
  • 65 yaşını doldurmuş olmak
  • Nafaka almıyor olmak
  • Herhangi bir sosyal güvenceye sahip olmamak
  • Sağlık sigortası sahibi olmamak
  • Hiçbir gelir sahibi olmamak
  • Sosyal Hizmetler Kanunu’na göre harçlık almıyor olmak
  • Muhtaçlık sınırının altında yaşıyor olmak

Hanesinde kendi dışında sosyal güvenceli olarak çalışan biri bulunan 65 yaş üstü kişiler; muhtaçlık sınırının altında yaşıyor olmaları halinde yani hane halkı kişi başı aylık ortalama kazançları, asgari ücretin 1/3’ünü aşmamaları durumunda yaşlılık maaşına başvurabiliyorlar.

Yaşlılık Maaşı için Gerekli Evraklar Nelerdir?

  • TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • SGK’dan alınması gereken gelir belgesi ya da gelirsizlik belgesi
  • Muhtarlıktan alınabilen fakirlik belgesi
  • İkametgah belgesi
  • Mal beyanına ilişkin belgeler
  • Kirada oturanlar için kira sözleşmesi

Eğer muhtaçlık sınırı altında yaşıyorsanız ve üzerinize kayıtlı menkul varsa bu destekten faydalanamazsınız.

Yaşlılık Maaşı Başvuru Formu Nedir?

Yaşlılık maaşı başvuru formunda kişilerin mesleklerine, kazançlarına ve gelir giderlerine dair sorular yöneltiliyor. Bu sorular ile 65 yaş üstü kişilerin ihtiyaç durumu tesbit ediliyor.

Ancak formu doldururken eksiksiz ve doğru bilgiler vermeye dikkat edin. Yalan beyanda bulunanların veya eksik bilgi verenlerin başvurusu kabul edilmemektedir. Kabul edilse bile yalan beyanda bulunduğu tesbit edildiğinde cezai işlem uygulanır ve aldıkları tüm 65 yaş aylıklarını güncel faizi ile geri ödemek zorunda kalmaktadırlar. Ödeme yapmayanlar ise mahkeme ile muhatap olmak zorunda kalabilir.

Yaşlılık Maaşı Ne Kadar Oldu?

Temmuz ayında yapılan son zamla birlikte yaşlılık maaşına yüzde 8 üzerinde artış geldi. Artık yaşlılar, aylık 1084 TL yaşlılık maaşı alıyor.

Yaşlılık Maaşı Kimlere Verilir?

  1. Sosyal Güvenlik Kurumundan herhangi bir emekli aylığı almayanlar
  2. 65 yaşını dolduranlar
  3. Herhangi bir sosyal güvenlik kurumu sağlık güvencesine prim ödemeyenler
  4. Valilikler /Kaymakamlıklar tarafından 2022 kanunu gereği muhtaçlık sınırından daha az geliri olanlar

Yaşlılık Maaşı Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Eğer yaşlılık maaşı için başvuruda bulunduysanız yaşlılık maaşı sorgulama işlemini e-devlet üzerinden yapabilirsiniz. TC kimlik no ve şifreniz ile aşağıda ki sorgulama işlemine girerek 65 yaş maaşı sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Ayrıca başvurduğunuz sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek veya arayarak da yaşlılık maaşı sorgulama işmenini yapabilirsiniz. Bir diğer yöntem ise ALO 183 veya ALO 144 sosyal destek hattını arayabilirsiniz.

Yaşlılık Maaşı Sorgulama İşlemi E-Devlet’ten Nasıl Yapılır?

Yaşlılık maaşı alan kişiler direk olarak ALO 144 hattını arayarak yaşlılık maaşını öğrenebilecekleri gibi e-devlet üzerin maaş sorgulaması yapabilirler. E-Devlet üzerinden Sosyal  Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına sayfasına giriş yaparak sorgulayabilirsiniz.

TC ile Yaşlılık Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır?

TC kimlik no ile yaşlılık maaşınızın durumunu e-devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. E-devlet şifreniz yoksa size en yakın PTT şubesine giderek cüzi bir miktar karşılığında şifre alabilirsiniz.

Yaşlılık Maaşı Sorgulama İçin İletişim Numarası

65 yaş aylığı ile ilgili başvuru şartlarına, gerekli belgelere, başvurunuzun kabul edilip edilmediği ile ilgili bilgi almak için ALO 183 veya ALO 144 sosyal destek hatlarını arayabilirsiniz.

Yaşlılık Maaşı Nereye Yatıyor?

Başvurusu olumlu sonuçlanan kişilerin yaşlılık maaşı PTT hesaplarına yatırılır.

Kimlik kartınız ile birlikte herhangi bir PTT şubesine giderek maaşınızı çekebilirsiniz. Ancak hak sahibi haricinde bu ödemeyi başka kimse çekemez.

Eğer PTT kartınız varsa ATM’lerden de maaşınızı çekebilirsiniz.

Yaşlılık Maaşı Her Ay mı Ödeniyor?

Evet her ay ödenir.

Yaşlılık Maaşı Ne Zaman Ödeniyor?

Yaşlılık maaşının hangi gün yatırılacağı hak sahibinin TC kimlik numarasının son hanesinde ki rakama göre belirleniyor.

TC kimlik no son hanesi 0-5 olanlara her ayın 5’inde, 1-6 olanlara ayın 6’sında, 2-7 olanlara ayın 7’sinde, 3-8 olanlara ayın 8’inde, 4-9 olanlara ise ayın 9’unda ödeniyor.

5/5 - (1 oy )

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir