SED Yardımı Hangi Durumlarda Kesilir?

Sed Yardımı Hangi Durumlarda Kesilir? Dar gelirli ve ihtiyaç sahibi ailelere yönelik Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen bu yardım ile çocukların eğitim, beslenme ve sağlık gibi ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri hedefleniyor.

Diğer adı ile Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti yardımı, yaşantılarını ve eğitim hayatlarını yardım olmadan idame ettirmeyecek olanlara düzenli veya geçici olarak yapılıyor. Bu yardımdan ilköğretim, ortaokul, lise ve üniversite okuyan çocukarın aileleri yararlanabiliyor.

Ancak Sed yardımı alan bir çok ailenin aklında SED yardımı hangi durumlarda kesilir sorusu var. Bizlerde bu yazımızda tüm soruların cevabını vereceğiz. Ancak öncelikle SED yardımı nedir merak edenler için açıklık getirelim.

SED Yardımı Nedir?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yürütülen, ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarının kendilerini idame ettirebilecek seviyeye gelen kadar ailelere verilen ekonomik ve psiko-sosyal desteğe SED yardımı denir. Sed yardımı ihtiyaca göre dönemsel olabileceği gibi düzenli de olabilir.

Daha fazlası için >>>>>>>> SED yardımı nedir, SED yardımı başvurusu nasıl yapılır başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

SED Yardımı Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir?

Bu yardıma başvuruda bulunacaksanız aşağıda ki belgelere sahip olmanız gerekiyor;

  • Başvuru dilekçesi
  • TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Sağlık raporu
  • Çocuğa ait öğrenci belgesi
  • Çocuğa ait İş-Kur ya da meslek kurslarına yapılan başvurulara dair belgeler
  • Çocuğa ait TC kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Gelir belgesi
  • İkametgah belgesi
  • Fakirlik belgesi

Bunlara ek olarak bakanlık ve il temsilcilikleri farklı belgeler de talep edebilir. Örneğin; herhangi bir yerde çalışmayan kişilerden SGK gelir belgesi istenmesi gibi.

Eğer daha önce muhtarlıktan fakirlik belgesi aldıysanız SED yardımı başvurunuzun onaylanma ihtimali oldukça yüksek.

Eğer engeliniz varsa mutlaka sağlık kurulundan engelli raporu alın. Engelli raporu almak istiyorsanız ve hangi hastanelerin engelli raporu verdiğini bilmiyorsanız Engelli Sağlık Raporu Vermeye Yetkili Hastaneler Hangileri başlıklı yazımıza detaylı olarak bakabilirsiniz.

Peki SED yardımına kimler başvurabilir.

SED Yardımına Kimler Başvurabilir?

Bu yardıma aşağıda ki şartları taşıyanlar başvurabilir;

  • Daha önce hakkında sosyal hizmet kuruluşunda bakım tedbiri kararı verilen ve bu kuruluşlarda bakılan ancak SED yardımı aldıkları takdirde ailesi ve yakınları tarafından bakılabilecek durumda olan çocuklar,
  • Ekonomik yoksunluk içerisinde olan, bu yüzden de SED yardımı almadıkları takdirde muhtaç duruma düşecek olan, haklarında bakım tedbiri kararı verilmemiş olan, ailesi SED yardımı aldığı takdirde ailesi ya da yakınları tarafından bakılabilecek çocuklar,
  • Hakkında bakım tedbiri kararı verilen, ancak yaş sınırını dolduran, sosyal hizmet kuruluşundan ya da kendisine bakan koruyucu aile yanından ayrıldıktan sonra iş ve meslek edindirme kurslarına ya da eğitimlerine devam edenler,
  • Hakkında bakım tedbiri kararı verilmiş olup, yaş sınırını dolduran, sosyal hizmet kuruluşundan ya da koruyucu aileden ayrıldıktan sonra iş ve meslek sahibi olmayı başaramamış, SED yardımı ile desteklenmedikleri halde muhtaç duruma düşecek olan gençler,
  • Olağanüstü afet, felaket, kaza, hastalık vb. durumlardan ötürü kendisine ve ailesine bakacak maddi gücü ve çalışma gücü olmayan ya da ölümcül bir hastalık yüzünden ameliyat olmaları gereken veya vefat eden kişilerin çocukları,

Başvuruda bulunabilir. SED yardımı her ne kadar kişiler şartları yerine getirse de bazı durumlarda kesilebilir.

SED Yardımı Hangi Durumlarda Kesilir?

Her 3 ayda bir periyodik olarak takip edilen ailelerde aşağıda ki durumlardan herhangi biri oluştuğunda yardım Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından kesilebilir.

  • Ailenin SED yardımı almasını gerektiren hallerin ortadan kalkması
  • Ailenin muhtaçlık durumunun sona ermesi
  • Çocuğun kendi yaşamını kendi imkanları ile sürdürebileceğine dair kanaatin oluşması
  • Çocuğun vefat etmesi
  • Ailenin bilgi vermeksizin ikametgah adresini değiştirmesi

Eğer adres bilgileriniz değiştiyse yeni adresle anne veya babadan herhangi birisi bu yardım için tekrardan başvuruda bulunması gerekiyor. Değişiklik aynı ilçe sınırları içindeyse PTT şubesindn aynı şekilde çekim yapılmaya devam edilir.

SED yardımı alan ailenin eğitim gören çocuğu eğer 18 yaşını doldurup SSK’lı bir işe girerse yardım durdurulur.

Periyodik takip esnasında Aİlenin ekonomik durumunda bir iyileşme görülürse yine aynı şekilde yardım durdurulur.

Bu yazımızda SED yardımı hangi durumlarda kesilir konusuna açıklık getirdik. Aklınıza takılan her türlü konuda lütfen bize yazmaktan çekinmeyin.

5/5 - (7 oy )

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir