Maddi Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır? Maddi Yardım Başvuru Formu Nasıl Doldurulur?

Maddi Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır? Dar gelirli ve ihtiyaç sahibi kişilere belediyeler, dernekler, Vakıflar Genel Müdürlüğü, STK’lar ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı gibi kurumlar tarafından her yıl olduğu gibi 2022 yılında da maddi yardımlar yapılmaya devam ediyor.

 Dar gelirli ve muhtaç kişiler, içinde bulundukları

İhtiyaç sahibi vatandaşlar, içinde bulundukları maddi sıkıntılardan kurtulmak adına belediyelerin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ve diğer kurumların maddi yardımlarına başvurabiliyorlar.

Pandemi sürecinde işyerini kapatan ya da işyerinden çıkarılan kişiler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 1100 TL pandemi yardımını alabiliyorlar.

Bu yazımızda muhtaç ve yoksul kişiler için maddi yardım başvurusu nasıl yapılır? sorusunu yanıtlamaya, konuyla ilgili olarak merak edilenleri aydınlatmaya çalışacağız.

Maddi Yardım Başvurusunda Talep Edilen Belgeler

Kurumlar tabiki her başvuruda bulunan kişilerin başvurusunu kabul etmiyor. Başvuruyu yapan kişinin maddi yardımlardan yararlanabilmesi için kurum tarafından talep edilen bazı belgeleri ilgili kuruma teslim etmesi gerekiyor.

Bu belgeler başvuran kişi hakkında mali anlamda ipuçları verdiğinden eksiksiz olmasına dikkat edin. Şunu da hatırlatalım, tüm belgeleri eksiksiz teslim etseniz dahi maddi yardımı kesin alacaksınız diye bir durum yok. Bu tamamen kararı veren komisyona kalmış bir durum.

Maddi yardım başvurusu esnasında talep edilen belgeler;

  • TC kimlik kartı ya da nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
  • İkametgah belgesi
  • Vukuatlı nüfus kayıt örneği
  • Gelir belgesi
  • Maaş bordrosu
  • İşsiz kişilerin SGK’dan almaları gereken belge
  • Engelli başvuru sahibinin engellilik oranının en az %40 olduğunu gösteren ve tam teşekküllü bir hastaneden alınması gereken sağlık kurulu raporu
  • Kronik hastaların hasta olduklarına dair tam teşekküllü bir hastaneden almaları gereken sağlık kurulu raporu
  • Muhtarlıktan alınması gereken fakirlik belgesi
  • Kirada oturan kişiler için kira sözleşmesi

Bu belgeler haricinde özel durumlara göre kurumlar farklı belgeler de isteyebilir. Örnek verecek olursak fakirlik maaşı için başvuran dul bir kadından eşine ait ölüm belgesi istenebilir.

Maddi Yardımlara Kimler Başvuru Yapabilir?

İhtiyaç sahibi veya herhangi bir geliri olmayan ve belirli şartları taşıyan kişiler; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın, belediyelerin ve diğer kurumların maddi yardımlarından faydalanabilirler.

Afetzede diye tabir edilen sel, deprem, yangın gibi afetlerden etkilenen kişiler; belediyelere, sivil toplum kuruluşlarına, valiliklere, kaymakamlıklara başvuru da buşunarak kira, yakacak, giysi ve eşya gibi birçok yardım desteğine başvurabilirler.

Fakirlik maaşı yalnız engelli, kronik rahatsızlığından dolayı çalışamayacak durumda olanlar, yetim ve öksüzlere, dul kadınlara, gelirsiz ve kimsesiz yaşlılara bağlanıyor. Ayrıca fakirlik maaşına başvuruda bulunacaksanız üzerinize kayıtlı herhangi bir menkul olmaması gerekiyor.

Düzenli bir işi olmasına rağmen hane halkı kişi başı aylık ortalama geliri, asgari ücretin üçte biri yada altına tekabül eden kişiler belediyelere maddi yardım başvurusunda bulunabilirler.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yapılan 1100 TL pandemi sosyal yardım parasına ise hane halkı toplam geliri, 6000 TL üstünde olanlar bile başvurabilir.

Vakıflar ve dernekler ise işi olmayan, dar gelirli ihtiyaç sahibi kişilere yardımcı oluyor.

Özetlemek gerekirse maddi yardımdan kimlerin yararlanacağı başvuruda bulunulan kurum veya derneğe göre değişkenlik gösterebilir.

Maddi yardımlara kimlerin başvurabileceklerini açıklamak gerekirse;

  • Muhtaçlar ve işsizler
  • Dar gelirli ve yoksullar(muhtaçlık sınırının altında olanlar)
  • Engelliler
  • Kronik hastalar
  • Afetzedeler
  • Muhtaç asker yakınları
  • Muhtaç şehit ve gazi yakınları
  • Muhtaç ve gelirsiz dul kadınlar
  • 65 yaş üstü gelirsiz ve kimsesiz yaşlılar
  • TC vatandaşlığına geçen mülteci ve sığınmacılar

Para Yardımı Yapan Kurumlar Hangileri?

İhtiyaç sahibi veya muhtaç durumda olan kişiler belediyelere, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne, derneklere, vakıflara ve sivil toplum kuruluşlarına maddi yardım almak için başvuruda bulunabilir.

Maddi yardım yapan kurum ve kişileri kısaca aşağıdaki şekilde açıklayabiliriz:

  • Belediyeler
  • Kaymakamlıklar
  • Valilikler
  • TC Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
  • Dernekler
  • Vakıflar
  • iş insanları
  • TC Vakıflar Genel Müdürlüğü
  • Sivil Toplum Kuruluşları (AHBAP)

İhtiyaç sahibi ve dar gelirli kişilere bütçesinin durumuna göre belediyeler sadece maddi yardımla kalmayıp aynı zamanda gıda ve erzak yardımı, kış döneminde yakacak yardımı, burs, çocuklar için giysi ve kırtasiye gibi yardımlar da yapıyor.

Ayrıca bakınız: belediye yardımları

Herhangi bir geliri olmayan veya herhangi bir kurum veya özel şirkette çalışmayan kişiler ise Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bireysel olarak başvurarak, fakirlik maaşı bağlanması ile ilgili talepte bulunabilirler. Çalışamayacak durumda olanlar veya kronik rahatsızlığı bulunan kişilere fakirlik maaşı bağlanması durumunda her ay düzenli olarak 1037,96 TL alabilirler.

Ülkemizde bulunan ekonomik durum nedeni ile ihtiyaç sahibi kişilere bir çok yardım seçeneği sunan STK, dernek ve vakıflar da düzenli veya bir kaç kez olmak şartı ile maddi yardım yapabiliyor.

Maddi Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Maddi yardım

Maddi yardım başvurusu nasıl yapılır diye merak ediyorsanız kısaca özetleyelim. Maddi yardım almak için belediyelere, valiliklere, kaymakamlıklara, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na, vakıflara, sivil toplum örgütlerine başvuruda bulunabilirsiniz.

Maddi yardım başvurusu nasıl yapılır bilmiyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Belediye Para Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Daha önceki bu yazımızda belediyelerin hangi yardımları hangi şartlarda sağladıklarını yazmıştık. Nasıl başvurulur diye soracak olursanız dar gelirli ve ihtiyaç sahibi vatandaşlar maddi yardım için bağlı bulundukları belediyelere istenen belgelerle şahsi olarak veya e-devlet üzerinden başvurmaları gerekiyor.

Aynı zamanda başvurular belediyelere bağlı sosyal hizmetler müdürlüklerine de yapılabiliyor. Daha detaylı bilgi için ALO 153’ü de arayabilirsiniz.

E-devlet üzerinden başvuru yapacaksanız öncelikle https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 linkine tıklamanız, ardından “uygulamaya git” seçeneğini tıkladıktan sonra “para yardımı” başvuru formunu görüntüleyebilir, sonrasında da başvuru formunda mevcut olan “sosyal yardım” türleri arasından “Belediye Para Yardımı” seçeneğini işaretlemeniz gerekiyor.

Ayrıca e-devlet başvuru formunda yeni doğan bebek yardım paketi gibi daha spesifik ve ihtiyaç duydukları yardımları görüntüleyebilir, tek form üzerinden kolayca başvuruda bulunabilirsiniz.

Ancak şunu unutmayın ki e-devlet üzerinden yapılan bavurular ön başvuru olarak kabul ediliyor.

T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Para Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Dar gelirli ve ihtiyaç sahibi kişiler Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yaptığı maddi yardım, odun ve kömür yardımı, giysi yardımı vb. yardımlarına ikametgahlarının bulunduğu yerde ki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek şahsi olarak başvurmaları gerekmektedir.

Pandemi nedeni ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yardıma muhtaç ve yoksul vatandaşlara verilen 1100 TL için e-devlet üzerinden başvuruda bulunabilirsiniz.

1100 TL 3.faz pandemi yardım parasına başvurmak için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-pandemi-sosyal-destek-on-basvurusu?basvuru=formu linkine tıklayıp maddi yardım başvurusunda bulunabilirsiniz.

Formu doldururken dikkat etmeniz gereken tüm bilgilerin eksiksiz ve doğru olduğundan emin olmanız. Aylık hane halkı toplam kazancınız 6000 TL üzerinde olsa bile 1100 TL pandemi sosyal yardım parasına başvurabilirsiniz.

Ancak burda kısa bir hatırlatma yapalım. Eğer daha önce 1. faz ve 2. faz için başvuruda bulunup maddi yardım aldıysanız, 3. faz için başvuruda bulunamazsınız.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Para Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Dar gelirli ve ihtiyaç sahibi kişilere maddi yardım yapan başka bir kurum ise Vakıflar Genel Müdürlüğü. Yoksul ve muhtaç kişilere, öksüzlere, dul kadınlara, çalışamayacak durumda olan kronik rahatsızlığı bulunanlara ve kimsesiz yaşlılara Vakıflar Genel Müdürlüğü şartlar doğrultusunda fakirlik maaşı bağlayabiliyor.

Fakirlik maaşı daha önce bahsettiğimiz gibi her ay düzenli olarak kişinin hesabına yatırılır ve 1037,96 TL’dir.

Fakirlik maaşına başvurmanız için yapmanız gereken Vakıflar Bölge Müdürlüklerine istenen belgeler ile bizzat başvurup formu doldurmak.

Aynı zamanda başvuru dilekçenizi e-posta yolu ile de iletebilirsiniz.

Dernek ve Vakıf Para Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Maddi yardım konusunda yetkili dernek ve vakıflara başvurmak istiyorsanız kurumların web adresinden başvuruda bulunabilirsiniz. Aynı zamanda web adreslerinde bulunan iletişim adreslerinden herhangi birini arayarak veya mail atarak da başvuruda bulunabilirsiniz.

Ülkemizde faaliyet gösteren ve maddi yardımda bulunan bazı dernekler ise şu şekilde;

E-Devlet Maddi Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Daha önce bahsettiğimiz gibi e-devlet üzerinden hem belediyelerin yaptığı maddi yardım için ön başvuru yapabilir, hemde 1100 TL pandemi yardım parası için başvuruda bulunabilirsiniz.

E-devlet üzerinden 1100 TL para yardımına başvurmak için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-pandemi-sosyal-destek-on-basvurusu linkine tıklayabilirsiniz.

Belediye yardımları için de https://www.turkiye.gov.tr/icisleri-sosyal-yardim-talebinde-bulunma-ve-talebi-sorgulama-4671 adresi üzerinden başvuruda bulunabilirsiniz. E-devlet şifreniz yoksa endişelenmeyin, en yakın PTT şubesine giderek kimlik kartınızla kolayca e-devlet şifresi alabilirsiniz.

Kızılay Maddi Yardım Başvurusu

Ülkemizin en bilinen ve yıllardır ihtiyaç sahiplerine maddi yardım, kan bağışı, erzak yardımı gibi temel ve insani ihtiyaçların karşılanması konusunda önder olan Kızılay’a başvurarak maddi yardım alabilirsiniz.

Bunun için yapmanız gereken Kızılay maddi yardım başvuru formunu eksiksiz bir şekilde doldurmak. Forma ulaşmak için >>>> https://www.kizilay.org.tr/iletisim

Ayrıca Alo 168 kızılay hattını arayarak gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.

Maddi Yardım Başvurusu Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Dar gelirli ve yoksul kişiler; maddi yardım başvurusunda bulundukları kurum tarafından başvurularının onaylanıp onaylanmadığını da öğrenebiliyorlar.

Siz de tahmin edersiniz ki her başvuruda buşunan kişilerin maddi yardım başvurusu onaylanmayabiliyor. Bu olumsuz duruma birçok değişken etken olduğu gibi kişilerin yanlış beyan veya eksik bilgi girmeleri de neden olabiliyor.

Belediyeler ve maddi yardım başvurusunda bulunulan kurumlar, muhtaç kişilerin başvurularını titizlikle değerlendirdikten sonra ortalama bir ay içinde dönüş yapıyor. Bu kurumlar başvuran kişi veya kişiler tarafından teslim edilen belgeleri ve formlarda paylaşılan tüm bilgileri araştırdıktan sonra maddi yardım yapacakları kişileri belirleyerek bir liste hazırlıyorlar.

Peki diyelim ki başvuruda bulundunuz ve bunu sorgulatmak istiyorsunuz. O zaman yazımıza devam edin. Özetleyecek olursak;

Belediye Para Yardımı Sorgulama

Belediyelere yardım için başvuruda bulunduysanız yapmanız gerekenler;

  • e-devlet başvuru sayfasından
  • Alo 153 Beyaz Masa hattını arayarak
  • Belediyeye giderek

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Para Yardımı Başvuru Sorgulama

Eğer Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na maddi yardım başvurusunda bulunduysanız, başvuruyu gerçekleştirdiğiniz yardımlaşma ve dayanışma vakfından sıralayacağımız yöntemler ile başvuru sonucunuzu öğrenebilirsiniz.

  • e-devlet başvuru sayfasından
  • Alo 183 veya ALO 144 sosyal destek hatlarından birini arayarak
  • Başvuruda bulunduğunuz yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek

e-devlet sorgulama işlemi için https://www.turkiye.gov.tr/ashb-sosyal-yardim-bilgileri-sorgulama linkini tıklayabilirsiniz.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Para Yardımı Başvuru Sorgulama

Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne fakirlik maaşı için başvurduysanız, ilgili Bölge Müdürlüğüne giderek veya Vakıflar Genel Müdürlüğünü arayarak başvuru sonucunuzu öğrenebilirsiniz. 0312 415 50 00 telefon numarası üzerinden yetkili kişilerle iletişime geçebilirsiniz.

Dernek ve Vakıf Para Yardımı Başvuru Sorgulama

Dernek ve vakıflardan hangisine başvuruda bulunduysanız, web adresinden iletişim numarasını arayarak başvuru sonucunuzu sorgulatabilirsiniz.

Maddi Yardım Başvuru Formu Nedir?

Maddi yardım için başvuruda bulunmak istiyorsanız her kurumun kendisi için oluşturduğu “maddi yardım başvuru formu” bulunuyor. Bu formda vatandaşlar; kendilerine ait mali durumlarla ilgili sorulan soruları yanıtlıyor.

Bu sayede başvurdukları kurumlara maddi durumları hakkında bilgi vermiş oluyorlar. Kurumlarda bu kişilerin gerçekten maddi yardıma ihtiyacı olup olmadığını tespit ediyor.

Sonrasında ise gerekli şartları taşıyan ihtiyaç sahiplerine kurum ve dernekler bir sonra ki aşama olan maddi yardımda bulunuyorlar.

Maddi yardım başvuru formu her kurumun kendi web adresinde veya kurum binasında bulunuyor.

Maddi Yardım Başvuru Numarası Nedir?

Eğer ihtiyaç sahibi iseniz ve maddi yardım başvurusunda bulunmak istiyorsanız bulunduğunuz il ve ilçedeki Sosyal Yardımlaşma Vakfının iletişim numarasını arayabileceğiniz gibi, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ALO 183 sosyal destek hattını da arayabilirsiniz. Belediyelerde de ALo 153’ü arayabilirsiniz.

Bu yazımızda maddi yardım başvurusu nedir, maddi yardım başvurusu nasıl yapılır, maddi yardım başvuru formu nedir gibi soruların cevaplarını vermeye çalıştık.

Bu yazımızda kısaca maddi yardım başvurusu nasıl yapılır? sorusunu yanıtlamaya çalıştık.

Konuyla ilgili her türlü soru ve görüşlerinizi yazımızın yorum kısmına yazabilir, önerilerinizi değerli takipçilerimizle paylaşabilirsiniz.

4.4/5 - (5 oy )

You may also like...

4 Responses

  1. Necdet kaya dedi ki:

    İhtiyacım para 1100 YTL yardım

  2. Mujde mazruk dedi ki:

    Yardıma muhtacım 1100 çok muhtacım

  3. METiN dedi ki:

    Selamı aleyküm ben 55 yaşında astım ve kooa hastasıyım maddi yardımda ihtiyacım var

  4. Hakan öngör dedi ki:

    1100tele maddi yardım bekliyoruz lütfen yardım edin zor durumdayız

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir