Doğum Yardımı Nedir, Doğum Yardımı Ne Kadar? Doğum Yardımı Başvurusu

doğum yardımı nedir, doğum yardımı ne kadar doğum yardımı başvurusu
Doğum Yardımı Nedir, Doğum Yardımı Ne Kadar Doğum Yardımı Başvurusu

Doğum Yardımı ne kadar, kimler doğum yardımı alabilir; Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının 2015 yılında hayata geçirdiği doğum yardımı, sadece dar gelirli veys ihtiyaç sahibi ailelere değil, ülkemizde yaşayıp gerekli şarları taşıyan tüm ailelere verilmektedir.

Özellikle genç nüfusun gittikçe azalması, iş gücü kaybı gibi nedenlerle genç nüfusa önem veren devlet, bu amaç doğrultusunda yeni çocuğu olan ailelere doğum yardımı yaparak onlara destek oluyor.

Ancak yeni çocuğu olan ailelerin ise aklında Doğum Yardımı ne kadar, kimler doğum yardımı alabilir, doğum yardımı başvurusu nasıl yapılır, doğum yardımı başvuru dilekçesi nedir, doğum yardımı sorgulama gibi sorular var. Bizlerde sizler için araştırdık. Yazımızın devamında tüm soruların cevabını bulabilirsiniz.

Doğum Yardımına Kimler Başvurabilir?

Doğum Yardımı, Türk vatandaşları ile Mavi kart sahiplerine verilir. Annenin veya babanın veya her ikisinin de Türk vatandaşı ya da Mavi kart sahibi olması gerekmektedir.

Doğum yardımı alabilmeniz için Türk vadandaşı veya mavi kart sahibi olmanız gerekiyor. Başka bir ön şart bulunmuyor.

Doğum Yardımı Alabilmek için Ne Yapmak Gerekiyor?

Doğum Yardımı başvurusu, canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemi yapıldıktan sonra “Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesinin” eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılır.

Başvurular, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılıyor. Her ne statüde olursa olsun (hizmet alımı yoluyla istihdam edilenler dâhil) kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilen personel çalıştığı kuruma başvurur.

Yurtdışında yaşayanların başvuruları ise Büyükelçilik ve Konsolosluklarca alınıyor. Yurtdışında yaşayanların Türkiye’de bulunmaları halinde ise herhangi bir Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ya da Sosyal Hizmet Merkezine başvurmaları mümkün.

 Doğum Yardımı ödemeleri ne zaman ve nereden yapılır?

Doğum Yardımı ödemeleri yapılan başvurunun Doğum Yardımı Sistemine (DYS) girildiği ayı takip eden ay içerisinde hak sahiplerince PTT şubelerinden çekilebilmektedir.

Hamileyim, Doğum Yardımı için başvuru yapabilir miyim?

Doğum Yardımı başvurusu canlı doğumlar için yapılabilir. Yani hamile iken doğum yardımı başvurusu yapılamaz. Dolayısıyla canlı doğum gerçekleştirmeniz ve ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğunuzun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işleminin yapılmasının ardından başvuru yapabilirsiniz.

Doğum Yardımı Miktarı ne kadar?

Birinci çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve sonraki çocukları içinse 600 TL tutarında bir defaya mahsus Doğum Yardımı ödemesi yapılmaktadır.

Kamu işçilerine ise sözleşmeleri gereği, kurumlarından aldıkları doğum yardımı tutarı ile yukarıda bahsedilen tutarlar arasındaki fark ödenir. Kurumlarından aldıkları ödeme daha fazla ise Doğum Yardımı ödemesi yapılmaz.

Kişi evde doğum yaptığı takdirde Doğum Yardımından yararlanabilir mi?

Canlı doğum gerçekleşti ise evet yararlanabilir.

Doğum Yardımı her ay mı Ödenir?

Doğum Yardımı tek seferlik bir yardımdır. 15.05.2015 tarihi sonrasında doğan/doğacak her bir çocuk için bir kereye mahsus ödeme yapılır.

Mavi kart sahibi kişiler Doğum Yardımından yararlanabilir mi?

Yurt dışında yaşayan vatandaşlar ve Mavi Kart sahipleri de bu uygulamadan aynı şartlarda faydalanabilir. Yurtdışında bulunan vatandaşlar ve Mavi Kartlılar başvurularını Büyükelçilik veya Konsolosluklara şahsen ya da iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapabilirler.

Doğum yardımı haczedilebilir mi?

Doğum Yardımı, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmaksızın ödenir ve haczedilemez.

Doğum yardımı alınmasında süre sınırı var mı?

PTT aracılığıyla hak sahiplerinin TC kimlik numaraları ya da Mavi Kart numaraları üzerinden gerçekleştirilen ödemeler 1 (bir) yıl içinde teslim alınmalıdır. Aksi takdirde 1 (bir) yıl içerisinde teslim alınmayan ödemeler iade olmaktadır.

5/5 - (3 oy )

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir